Van Het Nieuwe Werken naar Het Nieuwe Leven

We zijn druk met z’n allen. Werken, familie, een sociaal leven, een huis te onderhouden en je lijf gezond houden. We komen tijd tekort. In de zoektocht naar een winkeltje waar we tijd kunnen kopen, komen we van een koude kermis thuis. Dat is er niet. We zullen het moeten doen met het op een slimme en bevredigende manier inrichten van ons leven. Het Nieuwe Werken helpt ons daarbij.

Het Nieuwe Werken biedt de toegang tot een nieuwe kijk op werk. In veel bedrijven zijn mensen gereduceerd tot productiefactoren: arbeid in ruil voor geld. Dat principe werkte in de tijd van fabrieken. Maar daar werken de meesten van ons allang niet meer. Met een diensteneconomie wordt er meer en meer aanspraak gedaan op de creatieve vermogens en het potentieel van ieder mens. Dat betekent een fikse herziening van de grondvesten van organisaties.

Techniek

Maar niet alleen bedrijven moeten deze handschoen oppakken. Het Nieuwe Werken biedt ons de kans om opnieuw te kijken naar de plek van werk in ons leven. Neemt werk ons leven over of komen we dankzij het tijd- en plaatsonafhankelijk werken tot een daadwerkelijke integratie van ons privé- en professionele leven? Dat laatste lijkt simpel te realiseren door alle techniek waarover we beschikken, maar zodra we het tijd- en plaatsonafhankelijk werken zien als oplossing voor alles, stappen we in een grote valkuil.

Het Nieuwe Werken zonder vernieuwd bewustzijn kent zijn keerzijdes. Je bent je vaste werkplek kwijt, collega’s weten je niet meer zo snel te vinden. Je luncht alleen aan je eigen keukentafel of op een plek onderweg in plaats van gezellig met je collega’s, keuvelend over het weekend. Thuis achter de computer word je niet gestoord door je collega, maar wel door de postbode die een pakketje heeft voor de buren.

En de grootste valkuil is: veel meer gaan werken. Of zoals @EGbrink treffend twitterde: ‘Waarom vinden we het wel normaal op zondag onze mail te doen, maar gaan we niet op maandagmiddag naar de bioscoop?’ Voordat je het weet staat Het Nieuwe Werken gelijk aan alleen, altijd en overal werken.

Het Nieuwe Leven

Om dit te voorkomen en ons privé- en professionele leven op een goede manier met elkaar te verbinden, moeten we eerst weten waar het ons nu om te doen is in het leven. Deze tijd van Het Nieuwe Werken is een tijd van vernieuwd bewustzijn. Wat vinden we werkelijk belangrijk? We hebben een bepaalde tijd gekregen en niemand weet hoe lang die is.

Linksom, rechtsom, niemand kan zich permitteren zijn tijd te verspillen en achteraf vast te stellen dat hij de verkeerde keuzes heeft gemaakt.

De vragen die je jezelf moet stellen zijn: wat vind ik belangrijk in mijn leven? Waar wil ik me op richten? Hoe wil ik mijn tijd besteden? Op het moment dat je de antwoorden op die vragen helder hebt, kun je komen tot je ideale week: hoeveel tijd wil je werken, wanneer, hoe, met wie en waaraan? Hoeveel tijd en wanneer wil je met je gezin doorbrengen en op welke manier? En met jezelf en je vrienden? Als je het op deze manier bekijkt en je kans grijpt, is Het Nieuwe Werken geen tool, maar een ingang naar je Nieuwe Leven.

Deze blog verscheen 7 november 2011 op Het Nieuwe Werkenblog