Iedereen duurzaam in HNW

Met Het Nieuwe Werken komt er ook een nieuwe visie op menselijk kapitaal. In de 21e eeuw zorgt de werkgever niet meer voor je, dat zul je zelf moeten doen. De drie P’s van Planet, Profit en People helpen je daarbij op weg. Ongeacht je baan kun je zelf de eerste stap zetten.

In mijn vorige blog schreef ik over ‘Weg met het idyllische plaatje’. Ik eindigde met weten hoe je eigen brein werkt, je eigen begrenzing. In deze blog bouw ik daarop voort. Werkers in de 21e eeuw zijn zelf verantwoordelijk voor hun productiecapaciteit. Je kunt je ertegen verzetten maar het biedt ook zeggenschap en ruimte. Maar natuurlijk heeft die eigen verantwoordelijk ook een keerzijde. Het vraagt om een scherpe blik in de spiegel. Je moet kritisch op jezelf durven zijn. We zijn allemaal druk en actief. Maar er is een groot verschil tussen productiviteit en actief zijn. Welke waarde voeg jij toe? Is er een goede balans tussen de energie die je in je werk stopt en de energie die het jou en de wereld om je heen oplevert?

Jezelf begrenzen

In de 21e eeuw kunnen mens en organisatie veel van elkaar leren. Organisaties zouden naar zichzelf moeten kijken als een organisme, een mens. En andersom zou een mens, een medewerker, moeten kijken naar zichzelf als organisatie. Is het huis op orde, zitten er voldoende financiën in, stroomt het, investeren we voldoende in onszelf? Wanneer we flexibel gaan werken en alle vrijheid krijgen om zelf onze tijd in te delen moeten we leren structuur aan te brengen en keuzes te maken.

Je moet jezelf begrenzen, ofwel in balans houden. Het Nieuwe Werken (HNW) wordt vaak gekoppeld aan duurzaamheid. De voor de hand liggende insteek daarbij is dat HNW bijdraagt aan minder files en minder vierkante meters. Dus minder CO2 uitstoot. Maar duurzaamheid behelst meer dan dat en gaat over de balans tussen Planet, Profit en People. HNW gaat in mijn ogen over die drie P’s, toegespitst op het individu. HNW biedt daarmee een nieuwe visie op individuele duurzaamheid.

Planet: je persoonlijk energieverbruik

Weet jij wat je energie geeft en wat je energie kost? Heb je een goede balans tussen inspanning en ontspanning? Zorg je goed voor je lichaam? En je geest?

Als kenniswerker is je brein een voorname energiebron. Er valt nog veel te leren over de manier waarop je de capaciteit van je onbewuste kunt gebruiken en hoe je de elasticiteit in je brein behoudt. ’s Morgens mail wegwerken is bijvoorbeeld verspilling van kostbare energie. Door welke keuzes laat jij je leiden als je je uren zelf kan indelen? Kies je voor een tijdschema wat past bij je privéactiviteiten? Wanneer je jezelf ziet als productiefactor wordt het belangrijk dat je maximaal rekening houdt met je eigen ritme. Dus moet je weten wanneer je het meest productief bent en daar je dag op inrichten.

Profit: je financiële huishouding

Van bezieling en vrijheid alleen kun je geen hypotheek betalen. Hoe zorg je voor inkomen op de korte en lange termijn? Hoe investeer je in jezelf als productiefactor? Hoe hou je jezelf up-to-date?

Ook in de 21e eeuw is geld geen vies woord. Goed voor jezelf zorgen betekent ook dat je zorgt voor een gezonde financiële huishouding. Weet je hoeveel inkomen je nodig hebt om maandelijks te kunnen leven? Als je je passies en dromen achterna gaat, heb je hierin inzicht nodig. Dus vraag jezelf af wat je echt belangrijk vindt en baseer hier je keuzes op.

People: je bezieling

Weet je wat je inspireert, wat je voedt, waar je voldoening uit haalt? Weet je waar je warm voor loopt? Wat je missie is in het leven? Wat je wilt bijdragen? Je eigen idealen en drijfveren kennen, geeft je richting. Time management gaat dan niet zozeer om zo efficiënt mogelijk werken, maar veel meer over weten wat jou drijft en welke richting je op werkt.

Anticipeer op verandering

Kortom als het gaat over klaarmaken voor Het Nieuwe Werken, dan gaat het ook heel erg over de manier waarop je jezelf inzet en ontwikkelt. Weet jij waar je grens zit? Probeer je nieuwe dingen uit, haal je jezelf regelmatig uit je comfort zone, verwonder je jezelf nog en realiseer je je wat je nog niet weet?

Die vragen zijn nodig om met een frisse en open blik naar de wereld te blijven kijken. Ongeacht je baan kun je daar nu al mee beginnen.

Deze blog is 14 maart 2011 verschenen op Het Nieuwe Werkenblog